17 January 2012

makan - makan

copypaste dari Wikipedia.....




Yee sang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

an ramuan


[
sunting]Yusheng, yee sang atau yuu sahng (Cina Ringkas: 鱼生; pinyin: yúshēng)

ialah sejenis salad ikan mentah gaya Chaozhou.

Yee sang biasanya terdiri daripada potongan daging ikan mentah (khususnya salmon),

yang bercampur dengan cebisan sayur-sayuran dan beraneka sos dan perasa,

dan ramuan-ramuan lain. secara harifah, "yusheng" diterjemah menjadi "ikan mentah",

namun boleh dianggap melambangkan kemewahan, kemakmuran dan kesuburan.

Sejarah

Hidangan ini direka di kawasan pantai selatan Cina seperti Chaozhou dan Shantou

kira-kira 1,500 tahun dahulu, ketika Dinasti Song. Menurut lagenda, seorang dewi Cina yang

dikenali sebagai Nǚwō (女娲) memperbuat manusia daripada tanah dan lumpur pada hari ketujuh

bulan pertamatahun baru qamari. Sejak itu, hari ini dikenali sebagai "Hari Lahir Manusia".

Adalah dipercayai bahawa kaum nelayan dan pelaut China Selatan zaman silam amat

menghormati mitos ini. Pada masa kini, yusheng dihidangkan dalam jamuan atau upacara

keagamaan, bukan sahaja untuk memperingati peristiwa itu, malah untuk memberi penghormatan kepada Nüwo.

Pada abad ke-19 dan awal abad ke-20, kebanyakan nelayan ini berhijrah ke negara-negara

Asia Tenggara seperti Malaysia dan Singapura untuk kehidupan yang lebih baik, dan membawa

bersama hidangan tradisi ini.

Yee sang dimulakan di Kuala Lumpur kira-kira pada awal 1950-an, sebagai hidangan

yang disajikan hanya selepas hari Tahun Baru Cina apabila restoran dibuka semula,

dan restoran menyajikan hidangan ini sebagai pembuka selera untuk

memupuk 'tuah' untuk tahun berikutnya.

Kini, "Lo Hei" -- melambung yee sang -- ialah satu adat resam Tahun Baru Cina

di Malaysia dan Singapura yang mana saudara-mara berkumpul di keliling meja

lalu melambung cebisan ramuan ke udara dengan penyepit apabila disuruh,

sambil melaungkan ucapan untuk menandakan bermulanya tahun yang makmur.

Ramuan-ramuan biasa termasuk: ikan salmon segar, daikon (lobak putih), lobak merah,

cili kembung, halia, kaffir lime leaves, parsli Cina, potongan kacang tanah, biji bijan bakar,

keropok udang Cina (atau udang kering goreng), dan tepung lima rempah.

Kuahnya diperbuat terutamanya daripad sos plum. [1]







1st time rase..sedap..
dh lame 'mengidam' benda ni..
lenkali nk makan lagii...boleh tak abg syg??? hihiiiii...


p/s: saya sorang je makan guna garpu.. kene belajar pakai cop stik pas ni.. ;p



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...