15 January 2011

mengidam atau teringin???


jgn pelik lah, sebab aku memang selalu mengidam..
mengidam sepanjang tahun..hahaha..mungkin tak bleh cakap mengidam..
kena guna perkataan 'teringin'.. baru seswai... pd pendapatan aku lah, klu 'mengidam' biasanya satu je..
contoh mase peknen mengidam nak makan telur penyu..so bila dh dapat makan, kira settle..dh tak rase mengidam lagi.. tp, kes aku pulak.. masih ade nak makan lagi walaupun dh makan..
apakah???? kesimpulannya,
aku rase aku tak penah mengidam..teringin tu mmg selalu ada..;D
same dgn adikku ena

samada mase peknen atau tak peknen..
ade je benda2 yg aku nak makan..
tapi, kebanyakan makanan yg aku nak makan ialah sesuatu yg pernah aku makan zaman2 aku kekecik. & makanan itu kebanyakannye payah nak jumpe kt tempat aku tinggal skg..nk kena balik kampung baru ade. atau buat sendiri.. nk buat sendiri?? Hmmm...klu setakat aku sorang je nak makan, mcm xbest..yelah makan sensorang tanpa teman.. tp, kdg2 buat juge..sbb rase nk makan sgt2..
teringat sorang kwn baik aku..masa tu aku tinggal kt kjg. aku cakap, teringinnyer nak makan lempeng.. tgok2..dia dh buat.. wahhhh...best2..
pastu aku lain waktu, aku cakap aku teringin nk makan kuih koci..
mmakk aaaihh... dia buat kuih koci utk aku..
tp, aku g carik daun pisang lah.. rindu kwn aku tu!!!!
tp, kdg2 aku ni jahat jugak.. sebab aku malas nk masak,
aku cakap lah aku teringin nk makan lauk paprik..ape lagi,
laju je dia buat..haha..dia mmg rajin & baik hati.. sayaaang ko, su!!

jadi disini, aku nak cerita makanan yg aku nk makan..&
mungkin aku akan buat sedikit masa lagi..

"Lempeng Sagu"

aku google,
xde laa pulak gmbar lempeng sagu yg aku nak..
jadinya aku akan letak klu aku dh buat..
best tau lempeng ni..

resepinya begini:

1 cawan sagu biji yg warna putih
sedikit air utk kembangkan sagu tersebut.


sagu biji


inti:
kelapa parut+garam+gula

caranya:
masukkan air secukup rasa dlm mangkuk yg bersagu itu.
agak2 sagu kembang & tidak melekit.
panaskan kuali.
tabur sagu dalam kuali sehingga ia menjadi bulatan.
biarkan seketika sampai nampak keliling sagu merekah..
bila dh merekah..boleh angkat dan letak kan inti kelapa itu.
Gulung (mcm kuih ketayap)
makan panas2..
(klu dh sejuk,kureng skit sbb liat)

ohoooo.. sedapnyer..

sumber resepi..
nenek.
mak tak reti nk buat, sbb mak reti buat kuih2 moden je...huhuu



2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...