24 December 2011

2nd hauz


....masih dalam proses...

insyaallah..
thn depan kami akan berpindah (LAGI???) ke rumah yg lebih selesa..
syukur kpd Allah diatas segala nikmat & rahmat..
terpaksa ikat perut jugak..
ikat nafsu sebenarnye...
no more shopping2 yg tak perlu..
selalu ingat "keperluan atau kehendak"..

demi anak2...
umi & ayah kena berkorban apa saja..
rumah ini adalah untuk anak2 membesar dgn sihat & gembira..

oohhh...
asik terpikir itu & ini..
aku selama bekerja ini..
merantau ke negeri orang..
tinggal rumah tinggi..

kalau kat sabah serawak..
rumah panjang..

rumah yg dinding & lantai berkongsi dgn jiran2..
(kalini kongsi dinding je lah)

yg pasti....
rumahku nanti..
mesti tingkatkan ciri2 keselamatan..
selama ini main door hanya satu..
ini dh ade pintu depan & belakang..
atas dan bawah..

& yg best jugak..
leh aku berkebun secara kecil-kecilan nanti..
seronokkk!!!
nk bwk balik bunge orkid yg mak adiahkan kt Afif tu..

huh...byk duit kene kuar!
harus cari sumber utk tmbah duit..
tapi cammana??
teringin nk jd ejen rumah..
atau ejen hartanah..
senang2..duit atas angin..
ye ke??
of coz lah kene korbankan masa& tenaga jugak..
tengok lah cammna..


;')

rumah ohhh rumah...



22 December 2011

EBM Afif @ 20 dis 2011


oohhh...dh ujung2 tahun ni...
cepatnyer masa berlalu..
pejam celik
Afif dh masuk 3 bulan..
berat 7.3kg..
ni berat Aufa mase umo setahun..
;)

Awal bulan disember...aku g carik plastik susu YHAB...
tak de stok laa pulak sampai tahun depan...
Jd aku aku beli laa yg brand AUTUMMZ..
RM11.20 ade 25 pcs
ni hrge ahli..aku bukan ahli pun, sbb aku terus g kedai dia,
automatik dpt hrga ahli..
klu beli online tak silap aku harga dia RM12.90..
YHAB=RM25.42, beli online RM29.90..

aku suke jugak dgn plastik AUTUMMZ ni..
sb dia ade zip lock..senang.. boleh isi 12oz..
tapi yang tak bestnye..
makan ruang..
tgk peti sejuk aku dh penuh bhgn bawah..
huhuuuu...



stok EBM Afif @ 20 Dis 2011





20 December 2011

pavlova




alhamdulillah...
settle satu tugasan akhir...sblm melangkah ke thn baru..

kerja...ohhhh...kerja.....


untuk meraikan itu,

aku berkuat semangat untuk mem'baking' Pavlova..
resepi yg lame giler aku peram..
siap suh adik aku buat dulu & cerita kt aku..



kata orang, pavlova tu rasenye mcm mashmelo..
lebih sedap dari mashmelo..
mashmelo letak dlm hot chocolate....uuiiihhh sedapppppp!!!!!


bahan2...
putih telur 3 bijik
gula secawan (tak sampai secawan pun aku guna)

esen vanila
sesudu tepung jagung

mula2..
pukul putih telur dgn mixer sampai kembang


(nk tau dia dh kembang ke belum, cube terbalikkan bowl...kalau tak terjatuh adunan tu, maka dah kembanglah telur tuh)

*iklan*
oh ye, saye dah dapat mixer yg diidamkan.. wlwpun hanye hand mixer..
resepi pertama yg berjaya dibuat gune mixer itu ialah 'penkek'..
menggunakan resepi 'waffle'...


*sambung buat pavlova*

pastu...

masukkan gula sikit2..
& pukul sampai jadi berkerim.. putih, mcm satin.
Aufa cakap 'macam syampu lah umi'

pastu masukkan sesudu kecik esen vanila..
pukul sampai sebati..



pastu,

letak sesudu tepung jagung.. kacau dgn sudip...

taraaaaa.... siap!

wahh...menjadi lah..
sebijik mcm mashmelo rase dia..
*kagum*
sambil meratah merinque yg mentah yg bersisa itu dgn anak2...hihiiii




time utk membakar..


aku minyakkan kertas A4 & bentukkan merinque.
susah jugak.. sibbaik aku tgk kt uTube camne nk wat bende alah ni..

bakar dl oven dgn kepanasan 150 darjah.. masak selaama sejam..


dah masak.. sejukkan dulu..

time nk makan ..letak topping (cream cheese or whipping cream) bersama buah2..

gini lah rupenye..










oh ye.....
memperkenalkan pembantu cilik aku...mereka bertungkus lumus dlm usaha menjayakan mem'baking' pavlova... tQ sayangggg!!!





Aufa





Aisyah





13 December 2011

curi curi

ni gmbr thn lepas


hadoii...dh seminggu dua aku tak lena tido..
sbb dh lame xsibuk bekerja..
kdg2 stress jugek..
cian budak2 tu sbb bile umi stress, umi xlayan mereka..
spatutnye kije opis, xleh bwk balik umah, tp aku asik terpikir je kije2 opis yg byk bile time kt umah.. tu lah..nasib baik kije yg sibuk ni bermusim.. xsbr nk tggu sabtu ni..lepas sabtu, aku freeeeee... leh santai2 kt opis.

ini pun aku curi2 nk memblog.. atau boleh diistilah curi tulang?? huh!!
update jap blog bersawang ni.. release stress jap..
hurrmmm.....

pilot g kusus plak.. payah nk gerak xde pilot..maleh nk bwk kete sndiri wlwpun leh claim.
staf2 ade yg cuti.. sempat lagi bercuti dlm keadaan yg tgh bz nih.. ish2..
ade gak yg tgh sarat nk besalin..
adoi..
tinggal aku & bbrp kerat nk wat kije ni ha..

ape2 pun ENJOY!!!!


p/s: lame giler x wat kije2 promotion a.k.a bodek membodek... :)
mesti senyum selalu & kontrol ayu..hahahahaaaa

30 November 2011

ummi ' s milk booster


.....baru aku terperasan psl my milk booster...yg sebenarnye, aku takde spesific milk booster.. Contoh, dulu klu minum horliks, susu banyak.. kalau makan oat, susu pun banyak.. klu minum susu HL, susu banyak.. klu minum susu HR (susu kambing) pun susu akn banyak..
& need to pump!!!



Gini, awal2 mmg akn nampak ketara yg susu banyak dgn engorgement lagi.. tapi bila dh 2-3 hari mkn milk booster itu, dh tak jd milk booster dh..susu akn mcm biase.. menten aje... jadinye aku akn selang2 mkn mknn yg menjadi milk boosterku..



Durian belanda adalah salah satu my milk booster.. tp tak leh amik selalu sbb ia xjd milk booster dh..



calcium magnesium amway


klu aku makan calcium magnesium..mmg byk susu..mlm2 terpakse bangun pam susu..klu tak, tak selesa nk tidur... Aku tak setiap hari amik calcium mgnesium ni..sb kdg2 lupe nk mkn.. bile dh lenguh2 lutut, sakit2 belakang, baru aku carik calcium mgnesium.. (aku malas nk bancuh susu, sbb tu asik mkn pill aje..kekekeke)


& klu aku menten amik stp hari, susu ade..tapi tak sebanyak klu aku amik selang2..



laa...patut laa susu banyak mkn Calcium magnesium ni..rupe-rupenye ade kandungan Alfalfa.


nampak tak yg di highlight tu?







jadi perlukah aku melupakan yg alfalfa ini?? ;p


alfalfa shaklee




yg pasti alfalfa ini sentiasa dihatiku..

si tomot yg name kan Aufa sbg Alfalfa..hihiii




sejak2 aku msuk kije lps cuti besalin hr tu, mmg aku kt opis xde nk mkn sgt (mungkin faktor geng2 makan g kursus & bercuti)..kdg2 xlunch pun..klu lapar makan je biskut atau klu rajin, aku buat laa milo & cicah biskut.. balik rumah lps kije baru nk masak (klu rajin / klu my hubby nk mkn)..atau aku akn mkn ape yg ready made kt umah tu spt roti & biskut.. ~punye lah malas nk masak.. makan mau, tp masak tak mau.. ooohhh...enaknye mase berpantang kt kampung..sume disediakan & mknn2 itu sgt sedap wlwpun setakat ikan singgang aje..sbb mak yg masak..;)

aku rase tabiat pemakann aku tak berapa nk sihat laa..hurmmm..kene mkn mknn yg bekhasiat supaya dpt menghasilkan susu yg berkhasiat(ye ke gitu??) & susu banyak..

pengalaman aku yg lepas2 menyatakan bahawa selepas 6 bulan, susu akn mula berkurangan..so, nasihat kepada diri sendiri supaya rajin mengepam susu IKUT JADUAL!!!! alamak..ni yg lemah ni ..xpe hnya untukmu anakku sayang..umi akan berusaha menyusukan Afif 2THN dgn susu umi sahaja...kali ni boleh menyusukan anak dgn susu badan 2 thn sbb konfem Afif akan beradik pada thn ke-3 atau 4.. hihiii~ insyaaallah, klu ade rezeki.

okey laahhh....

bye!



EBM Afif setakat 24/11/2011



28 November 2011

t.i.g.a


...banyak perkara dalam idup aku dikaitkan dengan t.i.g.a..

(ini cerita waktu kekecik)

mase aku kecik2 dulu, aku suke nombor 3..
kenapa?? tah.. aku bukanlah anak ketiga pun..
suke waktu solat magrib, sbb 3 rakaat..
pernah jugak preksa dpt nombor 3 mase tingkatan 2..
suke hari rabu..
sebab rabu adalah hari ke-3, bermula isnin skg suke hari jumaat..bukan malam jumaat..hihii


aku mase kecik2 jugak selalu gaduh dgn adik aku yg nombor 3..
siape lagi, ibu si Taqwa Hanna musyukk.. ;p


(ini cerita aku dh besar..eh.. tua..eh..muda..eh.. cerita sekarang)

aku skg dh duk kije gomen dh 3 tahun

3 kali pindah pejabat

3 kali cuti besalin

dah mempunyai 3 orang anak2 yg cute

umo aku akan mencecah 30 thn depan

wahhh...banyakkan angka tiga dlm idup aku skrg..

sekian untuk t.i.g.a pada kali ini...

;)

23 November 2011

wish..wish..wish...


...bile tgk resepi2 yg memerlukan mixer, atau kukus...
ooohhh..
maksudnye kene ade laa mende2 ni kt dapur aku..
baru lah semangat nk wat apam polka dot..
hihi..


dan satu lagi....
aku nk sangat presure cooker..
senang aku nk masak sup gear box...


wish..wish..wish...
all the things in my little kitchen!!


22 November 2011

doa banyakkan susu

...jalan2...jalan2... terjumpe kt blog ini... penulis ini diberi nama ciklinn, bercerita pasal doa mmbykkn susu ibu

kite share laa same2 yerk!



Maksudnya:

Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya, lalu Kami berfirman: "Pukullah batu itu dengan tongkatmu". Lalu memancarlah daripadanya dua belas mata air. Sungguh tiap-tiap suku telah mengetahui tempat minumnya (masing-masing)[55]. Makan dan minumlah rezki (yang diberikan) Allah, dan janganlah kamu berkeliaran di muka bumi dengan berbuat kerusakan.





p/s: selalu jugak singgah kt blog adik ciklinn iaitu cikroq... blog katun comel yg cool.. ;p



21 November 2011

lempeng sagu



dolu2...aku ade wat enty psl mengidam & teringin. aku citer mengenai lempeng sagu... ini lah mendenye.. sedappp!!!




inilah bhn2nye.. (kiri) nyor a.k.a kelapa parut, (kanan) sagu biji




taaaraaaa... inilah rupe bentuk lempeng sagu itu





mase wat ni, aku pun dh tak igt teknik dia.. buat2.. xmenjadi spt mane mase aku kekecik.. ociknye makan, katenya mcm makan gabus..hahahaa.. xbiase mkn kottt..

rupe2nye aku tersilap teknik..kate tok mi, care dia mase nk buat lempeng ni, seminit dua sblm msk kuali, kene letak air dlm sagu tu..dia jd moist2 gitu.. so bile dh masak xde laa keras & rase cm gabus..

ok....

next entry psl makan, aku nk cerite psl roti canai kecik..tunggguuuuu!!!




17 November 2011

Afif cek up 2 bulan

afif 2 bulan @ 6.4kg



hari ni cek up ank teruna aku utk 2 bulan.. berat badan naik 2kg.. mase afif sebulan 4.4kg...
ape yg Afif dh pandai setakat ni?? Oooo...dia dh pandai nk ajak borak2 (since umo 1 bln++ lagi).. Agaknye aku selalu borak2 dgn dia..cakap2 dgn dia..panggil2 nama dia..wlwpun penat, tp supaya dia cepat belajar, aku pun pok pet..pok pet dgn si Afif dibantu oleh Aufa & Aisyah..

Aisyah masih xbyk vocab dia.. yg penting dia skg dh boleh sebut nama dia & Aufa tanpa pelat sikit pun.. hihi.. Ayah, mmi, atuk, adik, antara vocab dia yg elok sebutannya..hihi

Afif akn respon tersenyum kalau nama dia dipanggil...ociknya kata senang jaga Afif.. Letak je dlm bby cot tu..dia akn main sendiri.. klu dia nangis tandanya, lapar, basah / yak2, panas atau time mandi..tapikan umi tau Afif rindu umi, sbb bila petang umi balik kije, umi akn susukn Afif dan borak2 dgn Afif..Afif akn cakap ntah ape2..ye umi kan g kije..seharian xjmpe umi kannn... Aufa & Aisyah pun same, mmg bising klu umi dh balik kije..semuaanya nk kan perhatian & diorang akn mengkerumuni umi.. kalau dulu baring, kiri Aisyah, kanan umi Aufa..tp skg, kiri samada Aufa&Aisyah, kanan Afif atau kiri Aufa&Afif dan kanan Aisyah.. sukar jugak nk tidur sama2 & dekat2.. tapikan, biasa jugak ayah akan tidur dibawah & umi dgn anak3 tidur atas katil..;)

sanyamm (perkataan Aisyah ni) anak2 ummi....muaaaahhh!!!

16 November 2011

kisah hari jadi


.....suatu malam....dh tengah malam koot...my hubby wish besday... aa?? dh 8hb?? ooo..ye, ye, itu mmg besday aku...tq darling jd org 1st wish besday...
dh hmpir 3 dekad aku idup kt dunia ni..alhamdulillah diatas anugerah yg Allah beri kepadaku..~ Alhamdulillahh

mmg xsedar masa berlalu...lebih2 lagi aku tgh belajar menjadi 'mom of three'... terasa baru je buat ini & itu... sedar2 dh penghujung tahun...hurrmmmmm...


dihari jadiku..xsemeriah thn lepas...

pagi2 (xde laa pagi sgt, dlm kul 10 gitu) aku kuar dgn Aufa.. hajat nk meng'survey' tadika utk dia thn depan...bila sampai kt tadika tu, tutup laa pulak..cuti raye aji lagi.. mls nk g servey tmpt lain..so, takkan aku nk balik rumah terus..alang2 dh kuar ni...aku pun ajak laa anak dara sulung aku jln2 kt JUSCO... ape lagi..seronokk laa dia..

umi selalu je bwk jalan/kuar Aufa sbb klu Aufa takde kt umah, senang sikit adik2nya nk berehat..Amaaaannnn dunia.... kiranya Aufa ni boss kt umah tu..suke menyuruh itu & ini kt ocik & Aisyah..


Sampai Jusco...saje je nk window shopping... tapi last2...

terbeli pulak henbeg baru... wlwpun bkn designer beg yg glaamoorr... tp jenis yg mampu milik huhuuuuu.....
xpe sempena hadiah utk diri sendiri dihari jadi..
tapi serioussss...suke sgt dgn henbeg ni.. besar, leh masuk mcm2.. & 3 in 1...leh jd mcm henbeg biase, sling & back pack.. senang laa utk aku time jln2 dgn ank2 yg ramai..







tapi kan bile nmpak mende ni kt FB.... huhuuuuuu.... rugi2 RM20.. klu shoppin henbeg tadi time J Card day leh aku dpt voucher RM20.. xpe2.. leh melawat Jusco 24hb...tgk ape yg best...hihii


ape2 pun hepi besday to me.. xde org pun nk smbut besday ai kali ni, wlwpun sepotong kek atau sekeping coklat...huhuuuuuuu ;'(









15 November 2011

EBM Afif





ooowwhh...sudah lame tak menulis disini... rugi2.. xpenuh laa diariku.. sbnrnye byk benda nk ditulih dlm blog ni..bkn utk sape2..utk diri sendirik jugak.. nnt dh lame2 leh mengimbau kenangan lalu... kekeke..

ummi nk kongsikan bagaimana EBM Afif diuruskan...


tgk gambr ye.





cara simpan EBM Afif



1....umi guna plastik susu YHAB..stp plastik umi letak 3-4 oz susu.



2...keluarkan semua udara & seal plastik tu..gunalah sealer krepek..tp umi tak beli2 sealer tu jd umi buat secara tradisional guna api & layurkn kt plastik tu.. & ia akn jadi mcm gmbr no 2 tu..
klu gune plastik susu yg dh siap2 ade sealer lg mudah.xigt brand ape..jingle jungle kott..tp plastik tu mahal skit laa..



3....baringkan susu itu dlm freezer, bila dh beku susun spt dlm gmbr 3 & 4..







4... taaadaaaa.... byk bilah2 susu..jimat ruang...xyah beli DF.. ni stok susu Afif skg.. umi kene peyakit 'M'..xbgun mlm perah susu..perah pagi & mase kt opis & balik opis je..







susu aisyah yg serabut



Gambr kiri bawah tu, stok susu Aisyah dulu..tgk!!! serabut bangeeet.. mase tu tak tau care simpan susu..bungkus2 & terus masuk peti.. huhu...(malu!!!)



Jadi...bersemangatlah utk membuat stok ye umi.. Afif kuat menyusu..nnt tiba2 susu merudum, naya!!! Insyaaalaahhh..Susu Ibu sahaja 6 bulan pertama!!!!


Afif @ almost 2month


21 October 2011

pam susu umi


umi masih belum membeli pam susu yang baru... pam susu zaman Aufa kekecik masih boleh diguna pakai (kot).. umi meminjam pam susu dari anak susu umi..pam nya canggih (sebab guna letrik) wlaupun hanye berjenama spectra 3. mula2..umi amat merindui pam Aventnya (sbb mase tu ade org pjm Avent umi).. tak mahu guna Spectra 3 itu..katenye tak sesuai..susu xkuar..sakit.. mcm2 alasan lah.. tp, bila dh 3-2 hari, mula serasi dgn S3 itu.. best jugak, klu dpt FS laagi best agaknya...-berangan!..

Awl2 tempoh pantang, umi akan pam susu & susu itu umi simpan utk stok.. Bila balik kmpung, berpantang kt kmpung..umi pam & bagi kakak Aisyah minum susu umi. susah nk simpan susu kt kmpung.. bila dh 2 minggu dikampung, susu umi mcm 'sikit'..xyah nk susah2 pam.. rupe2 nya Afif dh perabihkan sume susu2 umi..hingga xsempat nk pam.. umi berazam utk pam & simpan susu semula bila dh balik umah kami.. sekarang Afif berfungsi sbg pam susu umi...huhuu



Afif 40 hari


11 October 2011

Afif sebulan

Esok Afif umo sebulan..skejap je masa berlalu. Ni bermakna aku ade mase sebulan lagi bersantai kt umah dgn anak2 dari pagi sampai petang.


Gmbr pertama usia Afif dua hari. Yg tembam tu gmbar hari ni.

07 October 2011

Rambut Baru Saye

Aufa baru je dipotong rambutnya. Niat dihati umi nk biarkan rambut budak ni pjg mengurai...tp apekan daya, kesian tgk dia tergaru-garu (rmbut kena tengkuk dia)...& satu lagi dia suka 'makan' rambut dia.. so, potong laagi baik..

Tok ma dia yg potong rambut si aufa... Mmg org lain xpernah potong rambut dia..mase kecik pun time botakkan kepala, tok ma jugak yg buat. Umi cuma potong rambut depan je..

p/s: rambut senget sbb aufa duk tak diam..

05 October 2011

Mom of three

3 dh anak aku...mcm xcaye lak.. Stakat ni, alhamdulillah..boleh manage 3-3 anak aku..terima kasih kpd ocik (maid aku), tok ma & tok mi ( skg aku kt kmpung, pantang umah mak..bilaa lagi nk bcuti pjg dkmpung) sbb bantu aku uruskn budak3 ni.. Sukar sbnrnye utk aku handle 3 budak yg kecik2 sorang2.. Teringat mase aisyah kecik.. Tensyen gak aku melayan diorang, sb mase tu aku sorang2..tensyen bukan sbb ape, sbb si kakak yg besar tak mo mengalah & buat sstu yg dilarang...
Skg laagi lah.. Sikakak besar suke sgt mengusik& menyakat si kakak kecik.. Kakak kecik asik nangis & jerit2.. Huhuu.. Kdg2 3-3 nangis nkkan perhatian umi.. Saaabarrr je lahh...

Bila usia Afif dh sebulan, aku akn balik umah sendri..byk benda nk wat sblm masuk kije..

Bukn senang nk snap gmbr 3-3
budak2 ni.

27 September 2011

Meniti waktu

Oohh... Hari ni baru selasa? Aku rasa lmbt je waktu berlalu. Spatutnya aku enjoy dgn cuti.. Huhuuuu... Hidup semacam tidak lengkap... I miss my love..



Love & miss u, abg!




My heros

24 September 2011

Makanan yg diidam

Hihii... Sampai skg aku pun ade rase nk mkn sesuatu (aku skg masih dlm fasa berpantang-hari ke 13 ~ berpantang lah sgt aku ni).. Mengidam Cookies ala2 famos amos buatan sendiri.. Hahaha.. Hari tu buat lps raye, menjadi jgk, so, nk repeat buat dgn penambahbaikan.. :)

Skg mknn yg agak glamer & disebut2 ialah macaroon. Akhirnya aku jumpa kedai yg juai macaroon ni. Rm3.90 sebiji. Beli jugak laa..sbb nk rase. Aku beli 3 biji. So, komen aku ttg macaroon ni ialah.. Ia adalah biasa2 aje. Xde lah sedap sgt. Sedap lagi lempuk durian yg maklom aku buat. Nk kate manis, manis lagi lempuk durian maklom aku. Manis macaroon biase2 je. ( ke aku yg kuat manis??? ).. Jadinya... Mungkin aku tak beli dh macaron lagi, tapi nk jugk try test buat sendiri.. So, drp aku beli macaron baik aku beli biskut famos amos.. Haha.. Sekian..


P/s : jgn marah penjual macaron...

Cerita sblm meletop

Nk diceritakan disini perihal diriku sblm meletop yakni beberapa hari (sebetulnya 3 hari) sebelum Afif lahir. Pada hari jumaat..9/9/2011..jam lebih kurang 3 pagi, aku cam biase bgn mlm2..g toilet..& buat susu budak2 ni.. Dan...sambung tdo cam biase. Aku ni mmg susah nk tdo mlm sejak akhir2 membuyong.. Payah sgt nk tdo..lebih2 lagi bila ade 'bunyi lori' kat sebelah.. Rasenya aku dh tertido kot, tiba2 rase sesuatu mengalir kt bawah.. Aku terjaga & kejutkan lori hubby.. Ckp bby dh nk kuar.. Ape lgi, berbondong2 aku bangun & mandi,siap2 nk g spital. Oohh.. Igtkan air ketuban yg kuar, rupenye, darah byk sgt kuar..siap ade yg bketul2 gitu.. Aku tergigil-gigil jugk. Dh smpai spital, dftr & cek... Akhirnya aku disuruh pulang, sbb doctor kate aku xde contraction. Sakit pun idak. Masa tu katenya aku dh bukak 2cm. Maka, aku pun balik lah rumah. Mak aku ckp, byk berehat. Tp, aku & hubby g jalan sakan sampai malam...

Tq hubby sbb belanje Tom Yum Kung & roti nan tandoori.. Mmg dh lame mintak, waktu hmpir besalin baru dpt... Huhuuu.....

Aku melakukan aktiviti spt biasa dihujung minggu...

Sabtu 10/9/2011, jln2 carik kete & beli bby cot baru... Seharian! Penat bejalan sehingga aku rase sakit pinggang & paha..(kaki x bengkak pun)

Ahad 11/9/2011...kami g swiming pool & g umah opung..

Isnin 12/9/2011... Aku rase cantracTion mula jam 2 pagi...masih bertahan sehingga jam 4 pagi..siap mandi & berwangi2.. Baru g spital. Sempat solat subuh otw ke hospital. Pukul 8.50 pagi.. Lahirlah putera yg dinanti.. Alhamdulillah..

20 September 2011

Welcome Home Muhammad Afif

Setelah duduk dlm perut umi selama 38 minggu 3 hari, baby perut selamat dilahirkan pd 12 sept 2011 jam 8.50
Pagi. Berat masa lahir 2.95. Alhamdulillah...baby perut adalah seorang putera yg diberi nama Muhammad Afif.... Nnt la cerita pjg2 psl bby Afif.. Payah nk hapdet gna ipad ni..

26 August 2011

4 hari laagi!!


waahh...cepatnya masa berlalu.. dh 26 hari kite berpuasa
. Hari ni rase cam baru ade semangat skit nk beraya.. ape aku dh buat hari ni??

Pagi2..dh tercongok dpn bank.. nk tukar duit baru...hampess...mybeng dh kehabisan duit baru..aku g Hong Leong Bank. Sibbaik ade.. Tp duit lima hingget xbaru pun...isk2..

pastu aku duk jalan kt deret2 kedai kt bank tu..aku paking jauh.. kene jalan jauh skit..adeh..perut ni memberat je aku rase..tp, aku stil leh jalan laju.. saje singgah lagi kedai emas.. baru bukak kedai emas tu..mybe aku 1st customer dia.. Hrga hr ni yg dia offer RM175 segram.. try test tgk brp hrge gelang berkulat aku ni... RM1050..wahh..tinggi skit dr mggu lepas.. plan nk tukar lah..aku amik bangle 2 ketui.. org tua2 pggil gelang minggu..nmpaknye aku dpt 2 hari je la.. sbb 2 gelang je.. nnt2 tmbah lagi..wahhh...dh jadi makcik2 dh aku ni pakai gelang byk2.. bkn ape,
aku suke NILAI dia.. klu org suke emas putih, aku suke emas kuning sebab ia lebih BERHARGA. dah dapat gelang raye..tmbah rm200 je..setelah twr menawar.. jimat rm50..hihi

balik opis..
aku hntr borang cuti besalin...aku pilih 60 hari je..cukup la.. balance lagi 120 hari..boleh 2x beranak lagi..okey la tu..

pastu aku siapkan GL.. saje prepare..kot2 laa hospital yg akn aku besalin nnt xde e-GL.

dan..aku jugak hr ni buat appointment dgn tuan tanah..aku nk tgk umah yg nk djual dpn skolah tu..RM230K hrga leh nego..d/stry intermidt.. aku igt nk twr 180 atau 210.. klu dpt hrga ni, trus
jadi lah...kan abg sayang???... <3

bila dh nk tghri, aku mula laa rase pening2..nk g landing kt surau lah... tp ade kwn ajak g sopping.. larat ke aku??

eh..ko ni kije ke tak?? mane kije yg ko wat??
hihi..ade laa sikit aku dah settle kan.. minggu ni mmg xde mood nk kije..asik ngulatt jek...




budak musyuk yg mula pandai cakap




bebola agar-agar

Petikan akbar laagii... utk jd pnduan kpd diriku & pembaca.


Haram bekal, jual bebola agar-agar
Oleh Magendran Rajagopal
magendran@bharian.com.my
2011/08/26

Bebola agar-agar pelbagai warna yang diharamkan.
Bebola agar-agar pelbagai warna yang diharamkan.
Budak anggap sebagai makanan

PUTRAJAYA: Berkuat kuasa hari ini, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan mengharamkan pembekalan dan penjualan bebola agar-agar (seeds growing kits) yang banyak digunakan untuk tanaman pokok hiasan di dalam rumah.
Pengharaman dibuat selepas kerajaan menerima aduan daripada Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) yang mengendalikan pembedahan ‘laparatomy' terhadap lapan kanak-kanak berusia satu hingga lima tahun kerana usus tersumbat akibat tertelan agar-agar berkenaan.
Agar-agar itu turut dikenali dengan pelbagai nama iaitu Seven Colour Crystal Ball, Jelly Ball, Crystal Jelly, Baby Jelly, Baby Crystal dan Crystal Soil.

Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata agar-agar berbentuk guli berwarna-warni yang digunakan untuk membantu pertumbuhan pokok atau hiasan pasu dijual dalam bentuk bebola kecil bersaiz kurang 0.5 sentimeter yang jika direndam dalam air boleh mengembang sehingga 290 hingga 444 peratus daripada saiz asal dan bersifat kenyal.

"Kanak-kanak mungkin menganggapnya sebagai makanan dan menelannya, manakala sifatnya yang menghakis serta mudah mengembang menyebabkannya tersumbat dalam usus.

"Kanak-kanak yang tertelan agar-agar itu akan mengalami kesan seperti muntah, demam, sembelit, perut kembung, sakit perut, usus tersumbat atau usus bocor," katanya pada sidang media khas untuk mengumumkan keputusan itu di sini, semalam.
Berikutan keputusan itu, katanya, penjualan, pembekalan dan menyimpan bahan berkenaan diharamkan mulai hari ini.

23 August 2011

Harga Emas

ni ade satu PETIKAN AKBAR BERITA HARIAN hari ni...yg berkaitan dgn emas. tp sblm tu nk cerita kisah aku mggu lepas... jumaat lepas, aku g bank..lps settle sume urusan bank, aku saje menyinggah kt satu kedai emas sblah bank.. satu kecoh buat tanye2... ade hati nk tukar rantai tangan aku yg dh berkulat ni sebenarnye.. stlah ditimbang rantai tangan aku, tokey kedai kate rantai tangan aku harga dlm RM900++.. tokey kedai cakap hrga emas hr tu RM157 segram.. dia cdgkn aku tukar dgn gelang baru sempena raya..ade la 2-3 gelang aku try, ammmbooi...manis pulak tangan aku dgn gelang itu...hahahaaa.. last2 aku ckp, nanti lah saya kena tanya suami dulu..

Hari ahad, aku & hubby jalan2 carik baju raya.. dlm shopping complek tu ade kedai emas..aku saje tanye, brp hrga emas hr ni?? tokey kedai cakap RM200 segram...Maaakk aaii... dlm mase 3 hari naik RM43.. cepat tul harga emas ni naik..tak sesia aku melabur dlm emas walaupun sikit... tgk hrge PG hr ni:

Public Gold Price (24 Hours Live)

(Last updated 23/08/11 4:30 PM)
PG SellPG Buy
10 gramRM 2,010.00RM 1,849.00
20 gramRM 3,984.00RM 3,745.00


DinarPG SellPG Buy
1 dinarRM 817.00RM 768.00


ni petikan akbar hari ni......

Harga emas terus tinggi
Ekonomi




Oleh Mahanum Abdul Aziz

2011/08/23

Melonjak ke paras RM180 segram

HARGA emas terus melonjak ke paras tertingginya dalam sejarah iaitu pada AS$1,888.90 seaun atau kira-kira RM180 segram semalam berikutan kebimbangan berterusan kemungkinan ekonomi Amerika Syarikat (AS) mencatatkan kemelesetan
berganda, di samping krisis hutang di Eropah yang semakin meruncing.
Keadaan pasaran yang tidak menentu ketika ini menggalakkan pelabur memilih untuk melabur dalam logam berharga itu kerana ia antara pelaburan lindung nilai yang terbaik ketika krisis ekonomi. Ketua Penyelidik Affin Investment Bank, Dr Nazri Khan, berkata pihaknya menjangkakan harga emas bakal mencecah paras AS$1,900 seaun dalam tempoh terdekat berikutan kelemahan dolar AS secara berterusan dan kebimbangan terhadap kemelesetan ekonomi sekali lagi di AS.

Beliau berkata, pihaknya juga melihat harga emas mempunyai potensi untuk mencecah paras AS$2,000 seaun menjelang akhir tahun ini berikutan permintaan tinggi terhadap logam berharga itu kerana pelabur lebih gemar melabur dalam emas ketika ketidaktentuan pasaran dunia.

“Penurunan penarafan hutang AS menggalakkan pemegang bon AS menjual pegangan masing-masing dan membeli emas. Kebimbangan terhadap kemelesetan ekonomi baru di AS serta kelemahan dolar juga mendorong harga emas untuk melonjak ke paras tertinggi,” katanya kepada Berita Harian semalam.

Kebanyakan penganalisis pasaran sebelum ini menjangkakan permintaan bagi emas akan terus meningkat pada masa depan terutama dari China dan India didorong peningkatan pendapatan boleh guna di kedua-dua negara itu.
Mereka melihat keadaan tidak menentu di AS dan Eropah yang berlarutan juga menggalakkan bank pusat seluruh dunia meningkatkan rizab emas masing-masing.

“Prospek ekonomi AS yang malap berserta data ekonomi yang lemah ditambah krisis hutang Eropah yang semakin meruncing telah mendorong harga emas terus melonjak lebih daripada sukuan sejak Julai lalu,” jelas seorang penganalisis pasaran.

“Kami tidak melihat sebarang faktor positif yang dapat menyokong ekonomi AS dalam tempoh beberapa bulan ini,” tambahnya.

Akhir tahun lalu, harga emas ditutup pada AS$1,421.40 seauns, naik kira-kira 31 peratus berbanding 2009 didorong permintaan berterusan dari China dan jangkaan spekulator bahawa mereka akan meraih untung lebih daripadanya.









p/s: melabur-melabur jugak, zakat jgn dilupakan..... ;)

22 August 2011

tendangan yg dinanti

35 weeks


makin letih membawa perut ni... minggu ni dh 35 minggu..klu ikut kan lagi 5 minggu, kuarlah permata hati ummi ni.. tp, hrp kuar cecepat.. malas penat bwk PJK (perut jalan kedepan) ni.. byk aktvt terpaksa ditunda / dipendam.. cth: nk memasak & jalan2 shopping, aku simpan sehingga baby perut keluar...

Puasa sudah 22 hari..alhamdulillah... belum tinggal puasa. thn lepas aku membuyung jugak.. terpaksa tinggal tak silap sehari kot..sbb kene minum gule..hampehs!!! Next year nk membuyung lagi ker??? hahahaaaa.... mungkin tidak sebab aku nk rest 3 thn. So, kene amik perancang awl2..xjadi klu nk merancang sndiri..huhuuu Lagi pun impian aku nk anak 3 sebelum / semasa umo aku 30 dah tercapai...hikhik..

peknen kali ni,mmg lotih..tak spt dulu2..mase mgndungkan Aufa, dlm bln puasa (aufa lahir 2 minggu lepas raye) aku gigih sopping baju2 raye sorang2.. kehulu-kehilir sorang2..

masa tgh sarat mgndung si Aisyah, xde sopping2..sbb ms tu br pindah umah..kwsn baru..tmpat sopping tak familiar lagi.. huh.... aku pindah rumah masa kndungan Aisyah umo 8 bulan.. wahhh...terror.. kemas rumah & angkt barang jugak..wlupun aku tak buat sepenuhnya, tp ade menolong angkt barang terutama masa dari umah sewa ke rumah sendiri di blok sebelah... mlm2 angkt brg dgn hubby.. patut ler si Aisyah kuar awal..hihi..

kali ni, aku xbyk buat kije sgt..ape lalgi ade pmbntu kt umah..time cuti tu, aku duk landingg je.. kdg2 lepas je ank2, bibik yg layan.. xlarattt (bulan puasa lagi pun)..suatu hari sabtu yg hening, aku asik tido (klu xtido pun aku baring je kt katil tu)...sepanjang hari.. penat sebebnarnye klu asik rehat je.. baby perut pun tido gamaknya..sbb dia xde nk aktif tendang2 aku..risau jugak aku sbnrnye..ye lah, nnt tak cukup 10 movement, aku jugak yg kene.. aku rase mmg tak cukup atau aku tak pasan sbb aku asik tido je sepjg hari.. dh ade ati nk g spital ni.. tangguh!! esok aku monitor lagi, alhamdulillah...ade pun dia.. stp hari umi kira tendangan kamu laa baby..jgn tak tendang..tendang kuat2... tendangan kamu mmg tendangan yg dinanti walaupun kdg2 sakit umi dibuatnyer...

xsabar nk jumpe kamu lepas raye.. beshnyer ade baby!!!!!!

p/s: tahniahh kpd ummu taqwa.. tqwa akan dpt adik bulan mac 2012...sukeee!!!! sbb itu pun akn jd anak umiyong!


11 August 2011

anak emas


anak emas = anak kesayangan.. oleh itu ketiga-tiga (termasuk bby peyut) adalah anak emas umi.. tak terlambat nk wish hepi ramadhan.. entry ramadan xde..blum ade idea nk tulih..hihi.. ni, aku nk crita pasal EMAS.. bukan anak emas..;)

Emas naik cepat bulan2 pose ni.. bulan lepas aku ade citer pasai emas ni..xsampai sebulan emas naikk lagi.. tkjut gak aku tgk.. hrga hr ni :


Last updated 11/08/11 2:00 PM)

Emas (harga Sell)

10 gramRM 1,913.00
20 gramRM 3,790.00

Dinar
1 dinarRM 777.00



uuuiiihhh..untung!!!.. tp, bile mase nk tggu hrge rendah skit?? aku nk tmbh stok ni.. kwn aku ckp tggu raye cina..tp, ntah.. tgkk laa.. agak2 dpt ilham nk beli emas, nnt aku beli.. emas2 ni pun bkn utk aku..utk anak emas aku... ;p


27 July 2011

jumaat ditunggu sangat2....








umi rindu aisyah... & umi tau aisyah pun rindu umi...;(
aisyah sgt suke tgk gmbr dia & umi



2 bulan lepas aku tulih pasal jumaat ni..
so hr ni aku nk tulih pasal jumaat jugak.. jumaat yg paling aku tunggu...

yess... aku akan bwk balik si permata hati.. aisyah humaira... puteri kedua aku.. tak sabar aku nk bersama semua ahli keluarga kecil kami.. rindu sgt aku dgn aisyah.. kakak aufa setiap hari nk tgk 'cerita aisyah' ( video aisyah yg tok mi hantar) especially sebelum tido.. SETIAP HARI OK!!! ~ umi pun same.. hihi.. aufa akan cium skrin hp.. katanya nak sayang aisyah.. aisyah pun same tau..dia akan cium hp mase aku tepon dia setiap hari.

tengok, bersungguh2 aisyah cium hp tu.. bukan video call pun.. voice call je.


sebenarnye, aku mmg xsanggup nk berpisah dgn anak2 aku. apetah lagi mereka.. yelah, anak2 kecil lagi..xtau ape2.. bila dia ditinggalkan oleh umi, mana dia nk cari umi.. nk cakap, org tak paham.. nangis je.. mmg awl2 dulu aisyah aisyah ade nangis, cari umi..tp tok ma & tok mi pandai pujuk.. sampai aisyah tenang. sedih kan??

Aufa pun sedih masa awl2 pisah dgn aisyah.. aku stp hr mesti ade belikan dia sstu. tak kisah laa ape.. mainan, buku, pensel warna baru..sume2 dh ade kt rumah.. cuma saje nk bg dia hepi & x fikir sgt pasai adiknya.. paling tak pun aku belikan dia roti yg 60 sen tu atau air kotak (milo/coklat)... itu pun amatlah menghepikan diri dia..

so, sempena puasa yg mendatang ni, aku ambil kesempatan sambut puasa dgn famili kt kmpung. amik semula anak aku.. ooohhh...aisyah dh buleh jalan pd usia 15 bulan.. alhamdulillah.. cuma yg agak risau skg, pasai maid aku ni.. PLKS dia blum aprov dgn imigresen..dh dekat sebulan ni.. tp, bila tanya dgn imigresen, diorang ckp, lambat skit sbb amik sendiri..x pakai agensi.. aku tak kisah yg lmbt tu, yg aku kisah klu terjadi ape2 & kene byor ape2 caj sbb visa dia kt msia ni sebulan je..huhu... hrp2 lah lulus.. klu tak lulus, anak2 terpakse aku 'pos' balik kmpung skali lagi..

lambat nyer jumaaat!!!



21 July 2011

breakfast!!!


ini twigggies ialah 2nd breakfast aku...pd pukul 8.30 pagi. Sebenarnye aku teringin nk makan mende ni sejak tgh mlm semalam..tp, xde laa pulak.. mlm2 lapa, aku tibai semangkuk nasik berlaukkan udang masak lemak kuning pd pukul kira2 12.30 tghmlm..

pagi2 bangun... masih berasa lapa.. ooohhh...sedapnye klu dpt mkn twiggies!...xpe nnt aku beli..

mals nk masak breakfast pg td.. sbb aku xde selera nak makan... tp demi suami & anak tercinta, aku buat jugak laa nasik goreng kampung.. uiihh.. meh mak nk test... sedap ke tak nasik goreng kampung aku yg ala kadar ni.. abih jugak sepinggan kecil.. boleh laa.. ni consider 1st breakfast aku pd pukul 7.30 dirumah.. hihi.. ade lebih skit aku tinggal skit utk bibik... i ni merangkap tukang masak bibik jugak agakknye..secara tak rasmi.. hahaa.. rase lah masakan aku...nnt2 mesti kau rindu air tangan aku...hahaha.. bukan ape, bab2 memasak, biar tuan umah yg settlekan.. kalau2 dia rase nk makan ape2, dia bleh masak sendiri..

Sblm sampai ofis, aku singgah petronas..beli 2 paket twiggies ni... hurmmmm...sedap!!! puas ati dpt mkn.. tp kan twiggies ni rase cam tak berapa fresh laa.. xpe, nnt aku carik yg lain yg betui2 kene dgn tekak aku..

dah abis sepeket twiggies, member ajak breakfast pulak kt opis.. aku g jugak pentri tgk hidangan ape...

megi goreng!!!

nampak sedap... tapi aku dh kenyang... tak pe, jamah sepiring...

baru 2-3 suap, alamak rugi pulak aku amik sikit...seeedap megi goreng ni..siap ade lada jeruk... yuummmeh!! xpe laa..aku kan dah kenyang.. ni pun breakfast aku yg ketiga pada jam 9.15 pagi (aku ade kes kul 9.30pg~so kene mkn cepat2)

ohooo... 3x aku breakfast ari ni.. byk gak makan aku 2-3 hari ni..

xpe..bulan ni aku short 1kg.. xpernah berat tak naik sejak peknen.. ni 1st time.. ade can nk makan lebih skit.. hihii ~~alasan!!

agak senang atii pagi ni....sbb kes aku settle!!! yey!

nk g meng- usyar baby cot baru... weeeee

p/s: playpen lame dh ade buyer!!!


19 July 2011

emas sudah tinggi

hrge emas pada 19/7/2011 @ 8.25 a.m



saje nk update pasai harga emas terkini...

bulan februari lalu aku beli emas 20g dgn harge RM3132.
tadi pagi tadi harge dia RM3442.
klu aku juai untung RM103.
tak niat nk juai pun... ni investment utk anak aku.

bercadang nk tmbah stok..
taaaapiii..
skg ni byk pulak nk pakai duet..
dgn kos maid, nk reno skit2 dapur aku tu..
nk beli perabot jugak!!!!
amboi byk cantik muke ko..
nk wat sume tu..
klu duet berkepuk xpe gak..
adoii..

eh..ko kan dah konpem.. gune laaa epf ko..
epf aku, aku nk bayor duet belaja.
hihi... aku ni selalu skip bayor..
so cdgnye, nk buat terus potongan gaji..
byrn tertunggak tu, aku peruntukkan rm10K je..
yg lelebih tu aku buat laa belanje skit2 & investment.. ;)

ape yg penting emas aku nk naikkk.... yey!



p/s: dinar pun dah naik jugak...
hrge hari ni RM708, mase aku beli RM600.. ;)


14 July 2011

anak tunggal

aufa yg gedik




hohoo...aufa dh hampir sebulan lebih jadi anak tunggal aku. badan pun makin berisi. alhamdulillah. sejak aisyah duk dgn tok ma & tok mi, aufa feeling2 jadi 'adik'... ni aufa yg cakap dgn aku.. dia kata dia ni 'adik'.. cehhh... berangan je lebih.

Makin manje dgn umi & ayah... ye lah melayan dia sorang je.. klu sebelum ni, aisyah kene diberi perhatian.. bukan ape, aufa suke sgt buli adik dia.. suke dengar adik dia nangis & jerit2.. ish2.. cian si adik. aufa pun selalu je kene marah dgn umi..

rindu... mmg sgt rindu.. semua org rindu aisyah.. aufa setiap hari tanya kan adik dia.. sabar ye aufa..ujung bulan ni kite bawak balik aisyah.

sekarang, setiap pagi.. time aku nk g kije, aufa mesti nangis nak ikut.. kdg2 dia cakap 'umi, tak yah g kije'.. atau dia akn cakap nk g school.. alaaahaii...cian anak umi.. boring duk umah ek.. klu ade aisyah, mungkin xde lah aufa boring sgt.. setiap kali aufa nangis pagi2 nk ikut aku gi kije, aku rase, mcm hari tu jugak nk g amik aisyah..buat teman aufa..hhuuhu..

thn depan aku nk sekolahkan jugak si aufa ni.. dia kan biase g sekolah..berkawan.. klu dia duk umah, takde byk aktiviti dia leh buat.. Aisyah, tggu umo 3-4 thn, aku hntar jugak g skolah.

kdg2 aku terpikir pasal anak2 ni.. aku tgk anak2 aku makin berisi & sihat sejak mereka dipisahkan sementara ni.. ni andaian aku je lah.... mungkin mereka cukup perhatian & kasih sayang agaknye.. so, selama ni??? xcukup perhatian kah??? ntah laa.. rasanya aku dh bagi yg terbaik utk mereka..

aisyah, dikampung tok ma & tok mi jaga dia sepenuh hati.. sehinggakan waktu tidur tokmi sama dgn waktu tidur si Aisyah.. kt rumah tu xde sape pun.. siapa lagi yg nk diperhatikan selain aisyah.. untung aisyah..

Aufa pulak, dirumah selama sebulan aku hanya tumpu kt dia aje.. rumah mmg riuh dgn suara aufa..klu ade aisyah laaagi meriah.. penat jugak aku melayan dia..lebih2 lagi dgn perut boyot aku ni ha...

sekarang dh ade maid..lagi lah aku leh fokus kt anak2 aku.. ringan sikit beban aku...tak yah dah aku nk pikir kemas rumah ke, menyapu ke..basuh pinggan ke.. suruh je dia buatkan.. tapi aku ni jenis yg suke jugak buat kije rumah sendiri, kdg2 aku buat je kije2 tu.. maid aku datang tanye, ade ape yg nk tolong atau dia kate, biar saya buat... aku cakap... tak pe ni sikit je..saya boleh buat sendiri.. rajin pulak aku kan??? hihi

Lepas ni, klu anak2 aku dah ade kt rumah, alangkah seronoknye aku...leh aku berguling2 dgn anak2 aku puas-puas..

Aufa, jgn nak berangan jadi 'adik' ye.. awak tu dah lame jadi 'kakak'.. adik pun dah masuk dua orang.. hahaa... seronok klu anak ramai.. at least diorang leh berkawan2 & bermain sesama sendiri.. xde lah boring kan???


p/s: byk pro & con klu beranak rapat ni.. ;)


aufa mmg pandai berkawan sejak kecil.
gmbar mase kt indo, nov 2009

07 July 2011

di suatu pagi khamis...





"alhamdulillah aufa dah tnang susu dah minum abis.kkak tak sah risau"

"aufa dah mandi kak"

"aufa dah makan nasi. skarang main dah mau nyanyi. nampak oky"


ni msg2 yg maid aku antar pagi tadi.. maid tu pggil aku kakak.. padahal aku ni mude drp dia.. laki aku pun dia panggil kakak jugak...haha.. gasakk aahh.. janji jgn naik kepala dahh...

hari ni 1st day maid aku memulakan tugas dirumah aku. jaga aufa. risau jugak aku bila dah ade org asing dirumah. tapi aku berserah segalanya kepada ALLAH.. hanya DIA sebagi pelindung kite.. tgk dlm 2 hr,& menurut MIL aku, selama dia di rumah MIL aku sejak ahad ritu, dia OK.. jenis yg sembahyang & pakai tudung jugak dlm rumah.. mengaji pandai..masak pun pandai~tapi aku tak kasi dia masak pun..klu dia nk masak, masak mknn dia sendiri je.. lgipun dia ni jenis yg penah kije dgn org di singapore.. tp, mjikan dia dulu org bkn islam.. so xkasi dia solat..kdg2 majikan dia ni makan mknn yg tak halal.. so, dia benti..xkije dh... ank dia sorang lelaki, tinggal dgn suami dia kt indo.. aku mase mule2 jmpe dia, aku rase dia ok. igtkn gemuk.. rupenye kuruss saje.. jgn mkin kurus dia tggal dgn aku udah.. ye lah biase org kurus kan rajin buat kije..~eh ye ke?? apsal aku tak rajin??? hahahahaaaa

byk preparation yg tak sempat aku buat sebelum maid datang. antaranya,

*kemas2 rumah sikit2 ~ yelah kang sepah sgt rumah aku, maluuu...

*prepare bilik utk maid~ aku igt nk gune bilik kecik yg selama ini jadi stor, nk siap2 bg maid duduk kt situ.tp xsempat nk kemas..tak tau laa ape yg aku sibuk sgt.. ish2..

*CCTV~ aritu dh usyar2 cctv mase karnival DECOHOME... diorang offer..tak sampai 2ribu hrge dia..

*kipas siling ~ oooohh...aku igt nk pasang sume bilik dgn kipas siling..tp xsempat jugak.. sbnrnye dh order online, tp, last2 org tu tak nak pasang pulak..hampesss...cam tak nak niage je.. aku bukannye tak leh beli kipas tu, beli boleh, tapi siape yg nak pasang???tu je masalah aku.. nk pggil kontraktor ker??

** dan byk laa lgi plan yg tak menjadi...huhuuuu

ape2 pun aku hrp maid aku ni seorang yg baik..& aku hrp aku pun jd 'majikan' yg baik..
aku igt satu je, kalau kite buat baik dgn orang...org akn buat baik dengan kite..

oh ye sbnrnye nk citer pasal aufa pagi tadi...
aufa bangun agak lambat pg tadi..dkt2 pukul 8 dia bangun.. carik aku kt dapur.. tanye ayah mana, & tanye ocik mane.. ocik tu maid aku lah.. eh...pandai pulak tanye ocik tu.. petande yg baik.. baik sbb dia dh mule terima org lain yg akn jge dia smntara umi kije.

bila ku dh siap2 nk g kije..pakai tudung sume tu..dh stat nangis.. nk ikut aku g opis..mcm aku bwk dia hr selasa ritu.. alamak... buat hal laa pulak si aufa ni.. aku mggu nii mgg bizi.. hr ni appointment sampai ke petang.. esok pun bz jugak..huhu x boley nk cuti... tapi aku keringkan hati g jugak kije pagi tadi..mmg dengar lah si Aufa tu menangis KUAT-KUAT..~buat malu jiran2 je...;(...

sampai opis, tgk2 ade msg maid aku bg.. ooohhh lega.. aufa dh tak nangis..

dapat lagi satu msg.. alhamdulillah..xsesia aku masak nasik goreng utk aufa pg td..

dapat lagi satu msg.. ~s.e.n.y.u.m~ lega aufa dh hepi mcm semalam..

hrp betul lah situasi aufa tu..

xyah laa ku balik tghri.. kang aufa nk ikut aku g opis pulak..

ptg ni kene singgah pasar malam beli bwg, lada, brg basah utk stok makanan.. kang kebulur pulak maid aku.. hahaaa..





msg pd pukul 12.11 tghri,

"aufa tidur kak"


wahhh... syukurrr... aufa tak de ape2... dh penat main... tido lah dia..lgpun tghri cam ni mmg waktu tido dia punn... lega umi..






aisyah dh berdiri!! tapi dia belum melangkah.
huhuuu...xsabar nk bwk balik aisyah ke klang!
Aisyah, umi really miss you!!!!



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...