12 June 2011

ada apa dgn mengandung


Masa mengandung ade beberapa tabiat aku.. tabiat bukan tebiat... ;p
mengandung kali ni, pertama sekali ialah deria bau aku semakin sensetif..ni masa awl2 dulu lah.. ade ke patut hubby buat perumpaamaan hidung aku macam ____. dia tak cakap pun macam ape, msti dia nk samakan idung aku mcm sesuatu..cehhss.. gigit kang! tu yg pertama. Kalau dah idung sensetip, bau wangi pun aku kate busuk.. bau ayam, bau tumis, bau menggoreng...aku tak leh blah. Bau hencik hubby pun aku takk boleh...adoi.. busukk sgt bg aku..maap bang..skg dh tak lagi. wlwpun abg tak mandi ttp wangii...hehehee..

tapi...

beza dgn kandungan aku yg lepas2... aku mmg sensetif dgn bau2..masa awl2 preggy.. bukan aku tak suke..cuma, aku cepat hidu klu ade bau2. dulu aku xde pun xsuke dgn bau hubby aku.

tabiat kedua ialah ..masa awl2 mengandung..sblm aku tau aku mengandung...aku suke sgt tgk anak2 aku yg tgh tido..aku cium2 diorang..rase cam comel sgt diorang ni.. lebih2 lagi Aisyah.. Aku gomol2 dia time dia tido sampai dia terjaga.. Aufa pun same, aku yg jarang2 nk cium dia pun aku cium dia mase dia tido. Masa dia berjage..aku yg suh dia cium aku..hihi..tabiat kedua ni mmg xde mase aku mengandung dulu2.

tabiat yg ketiga ialah..aku suke tido peluk bantal.. sblm ni aku tido xde nk peluk2 bantal.. peluk hubby je .. rase tak lengkap tido klu takde bantal utk dipeluk. Tido tak kisah mana2 posisi..klu mengandung dulu asik nk belah kiri je..pastu letak bantal kecik bawah perut. kali ni mybe perut tak besar lagi, xde laa bantal kecik nk letak bwh perut.

tabiat yg keempat.. ooo... yg ni mmg ade sejak mengandung dulu2.. iaitu mkn benda yg manis2.. & masam2.. ni kene kontrol... hmmm..

tabiat yg kelima.. suke sgt mkn ikan...xkira ikan ape. atau sea food..udang ke, ketam ke.... hubby tak serasi sgt dgn udang / seafood, sbb katenye tekak dia gatal bila mkn udang, yelah sape suh mkn dgn kulit! klu beli kt pasar mesti ikan & kdg2 je daging..ayam mmg xbeli. Masa mengandung Aisyah pulak, ikan yg paling banyak aku makan ilah ikan patin.& mak kate kulit Aisyah tak alah mcm Aufa sbb aku byk mkn ikan darat..waaahhhh...sedapnyer ikan patin masak tempoyakk.... slurrpppp..

Mase Aufa...hmmm...aku byk mkn ayam.

tabiat yg keenam.. tabiat pemakanan.... ooohhh ... mkn..mkn...mkn... tak habis2 dgn mkn.. mcm biase tabiat pemakanan aku mmg tak berubah..ye ke?? mybe ade perkara2 yg nk aku mkn mase mengandung..kate org mengidam.. mcm selalu nya..ade je mknn2 yg aku terliur dan rase nk mkn.. stp minggu..ade je nk mkn ape..cth, mggu ni aku nk mkn waffle..nyum2.. 2x dpt mkn kira okey lah..skg dh tak terasa..mggu lepas betik..minggu sebelum tu ais krim potong kacang merah.... so, what next??? tungggguuuu...mknn ape pulak lepas ni..

bercakap pasai mengidam ni, aku penah terbaca, klu seseorang wanita yg mengandung terutamanya atau org2 sakit (sbb tu org sakit kite tanye dia nk mkn ape)..bila dia nk mkn sesuatu, maka bermakna dlm tubuhnya perlukan zat dari makanan itu.ade penawar dlm mknn yg dia minta. xtau ye atau tidak..

yang ketujuh, aku tak berapa suka nak jalan jauh..huuuuu... malas penat lah. Last week balik kmpung, aku demam yg teruk, demam+batuk+selesema+siap tak leh napas lagii...nk g hospital dah mlm tu..sibbaik masa tu kt umah mak, mak yg urut aku, sampai aku ok..TQ mak, i love uuuu! rupenye angin. seingat aku aku mkn buah berangan byk kottt...(tp sblm ni mkn ok je)

yang kelapan, masuk minggu ke 24 ni boleh pulak aku loya2 semula...mcm mula2 mengandung..ish2.. ni yg tak best ni. bila loya je nk mkn benda2 sejuk..aiskrim ke, jeruk ke, buah2 dlm peti sejuk.. tu yg aku sampai skg batuk tak baik2 lagi..dh nk masuk 2 minggu ni..batuk..batuk..batuk..

okeh...rasenye itu saje kot yg terlintas dlm pikiran aku utk n3 aku kali ni...

sehingga berjumpa lagi di lain waktu....

bye.




1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...